FAIZYN DAN POMET TIDAK DAPAT DIPISAHKAN

POMET OH POMET

Malam tu aku tengah godek godek komputer untuk setting blog tiba tiba suami datang dan bagitau faiz ada kat luar rumah.Dekat tepi jalan sebelah sawit. Jadi aku cakap dengan suami suruh dia pergi tengok anak dia kat situ cepat. Jadi dia naik atas salin kain pelekat. Yang aku ni dok ngintai dari tingkap bilik study aku tu. Tak nampak apa2 pun gelap. Sementara tunggu en suami turun  aku tutup lampu dan pergi mengintai lagi kut kut boleh nampak faiz. Masa dok mengintai kat pintu ada nampak kelibat orang berjalan kat depan pintu besar. Tapi cepat sangat.aisshhh..berderau darah .

Tak puas hati aku masih cari-cari kat mana faiz.Aku tutup lampu bilik . Masih mengintai dari dalam gelap dari bilik bawah. Tiba tiba aku ternampak faiz dok menyorok di celah celah ruang sempit kat sebelah tingkap. Dia pandang kiri kanan dan intai kedalam rumah. Merangkak depan pintu besar intai orang kat dalam. Dia langsung tak perasan aku dok tengok dia. Lama dia tunggu situ tak keluar2.

Bila en suami turun cepat cepat aku bgatau yang  faiz menyorok kat celah tu..si fahimi dengan dania pulak bising bising . Tapi bila dah soh diam macam nampak hantu depa dua2 diam terpangu kenapa la ibu dengan ayah ni macam main sorok sorok pulak. Lepas tu suami aku pun  pergi depn rumah.
.
Jeng jeng jeng.Lepas tu kami bertiga pun keluar rumah pergi ketempat dia menyorok.
Ayah dia dah jumpa dia tengah menyorok . Apa lagi ayahnya pun memulakan sesi. Sesi yang jarang-jarang ayah dia buat kat anak anak. Tapi tak sampai naik rotan la lagi. Tanya punya tanya kenapa sorok sorok dalam gelap, dah takut  baru dia cerita yang dia tolong kawan beli Pomet. Adusss..teruknya jual Pomet rupanya. Menjual di kawasan gelap sorok sorok.
Nak tau dia keluar rumah dan masuk ikut mana? Ikut tingkap depan . Tingkap dah terngaga. Dan pomet tu dia dah sorok kat dalam rumah . Bila ayahnya dah marah2 marah sebab ayahnya dah pesan hari tu kalau ada  apa2 urusan panggil kat rumah bukan kat dalam gelap. Ini kali kedua faiz menyorok macamni yang kitorang perasan. Seblum ni ada abang dia bagitau tapi kam itak nampak
.
Apa alasan dia menyotok kat gelap? sebab tak nak ibu  marah marah faiz tak kasi jual Pomet. Nenek pun ada tegur dah jangan jual jadi dia menyorok la tak nak ibu tahu.Memang ibu curiga pun buat perangai gitu. Rupa rupanya kawan kawan asyik kirim je dia belikan. Org yang menghantar tu pun tuan punya kedai komputer , bukannya budak lagi tapi  beranak pinak pun. Aku pun biasa jumpa dia. Tapi yang kami risaukan kenapa dia duduk dalam gelap berurusniaga. Adoiii. So ayahnya dah warning, lepas ni kalau ada apa2 urusan datang kerumah bukan kat tepi2 hutan
.
Bila keadaan  makin reda. Aku tanya dia berapa dia dapat jual Pomet tu? Katanya kawan2 upah rm 5 dn kadang kadang penjual pomet bagi dia rm 5 atau rm 2. Patut la dia suka sangat nak tolong kawan dia.Hasil jualan pomet dan duit belanja yangbdisimpan dah dapat dia beli sebiji Hand phone vivo rm 560.Anak oh anak. Memang darah yang mengalir tu darah  berniaga la nampaknya. Ye la..ayahnya bisness ibunya buat shaklee dia pun nak juga.

Suatu hari dalam kereta faiz pernah cakap dia sedang buat lagu . Nak nyanyi lagu tu kat you tube.nanti glemer boleh jual lagu tu. Dapat duit…uihh..bisness lagi..😍

Dan semalam faiz bagitahu yang dia terpilih mewakili sekolah until tolawah al quran. Subhanallah. Pagi2 pagi jadualnya ialah membac alquran di tapak perhimpunan. Wahai anak…semoga kau dilindungi akhlak dan peribadimu berjaya dalam kerjaya pilihanmu dan menjadi anak soleh yg sentiasa mendoakan amibu ayah. Amin..

Faiz…dulu kau ketot..sekarangvkau beaar dari abang aus dan akal mu pun makin panjang.😅
Sebagai penutup..nak bagitau..hari ni abang tu datang lagi hantar 2 pomet dan 1 pelebat rambut. Kali ni datang sampai depan rumah dan faiz siap ajak fahimi dan dania teman amik pomet. Tanpa sorok sorok lagi dengan happynya dia bagtau abang shariman datang depan rumah.Dengan bangganya dia dapat untung hari ni rm 15 dan masukkan dalam dompet untuk kumpul bayar duit kakak jiha ,dia pinjam masa beli hand phone.

UNTUNG BESAR JUAL TUDUNG ?

UNTUNG BESAR JUAL TUDUNG ?

Ingat lagi masa 2 ke 3 tahun lepas. Akak ni memang suka melaram..Lagi lagi kalau bab tudung. Kat kampung ada PASAR KEMBOJA Parit Buntar jadi kat sini ada banyak sangat tudung terkini dan sensasi. Ko nak apa..shawl, nelopa , pishmina segala mak nenek fesyen pun ada. Kat sini memang dia jual harga borong. Beli 10 baru dapat harga murah .

Jadi akak mmg keluarkan modal dekat juga rm 1.5K masa tu. Balik kat sekolah jual tudung tu kat cikgu cikgu. Ada la sedara mara nak beli pun jual juga. Jadi untung 1 tudung tu dalam rm 10 la gitu. Kalau beli 10 tudung untung rm 10 maka dapat la rm 100 untung. Modal rm 1.5K..

                                                   Neelofa pun dah kaya jual tudung tapi akak tak reti la jual tudung ..hihi

Tapi tak semua tudung tu orang berkenan. Makanya kalau orang tak nak maka akak la yang melaram. Bila kira kira balik ntah mana la duit untung aku tadi .Haha..macam hilang gitu je.Almaklumla menjual semborono . Nak jadikan cerita bulan tu juga akak cuba cuba jual shaklee . Akak tak keluarkan duit langsung untuk beli barang sebab akak akan dapat duit dari customer dan akak beli barang dari upline akak.

Sedar tak sedar akak dapat untung runcit beratus ratus la pulak. Masa tu akak dah jadi ahli. Makanya setiap jualan akak tadi tu akak capai tahap maka akak dapat lagi BONUS. mak ai..mau tak lompat bintang akak .Masa tu bonus akak 3 angka juga la.Campur dengan untung runcit maka boleh tahan la bestnya. Boleh berjimba dgn anak2 boleh bayar semua duit tusyen2 anak.

Bila fikir balik kalau aku jual tudung aku dapat untung runcit je. Sapa nak bagi aku BONUS?

Haaaa..akak pun tak fikir panjang dah ..akak pun aktifkan diri sharing lagi kelebihan makan vitamin pada saudara mara dan kawan kawan disamping akak sendiri memang makan la. Expecially vivix.

Dan kini akak dah punya ahli bersama sama akak di serata tempat di seluruh Malaysia. Alhamdulillah mereka ada yang makan sendiri dan ada yng buat bisness.

Apa yg akak suka bisness ni, nampak sangat tak da penindasan pada sesiapa. Ia berasaskan siapa rajin dia dapat lebih dan shaklee adalah syarikat jualan langsung (MLM) yang menjual produk dan bukan menaja semata mata.Kekuatan shaklee adalah pada produk dia yg mesra alam semulajadi dan berkesan . Jadi ramai yg repeat order bila dah rasa kesan pada diri dorang.

Dan kebanyakan ahli bawah akak ni adalah golongan yang dah pernah makan sendiri produk shaklee dan akhirnya buat keputusan untuk bisness. Akak tak pernah pergi bertangga memujuk rayu dorang nak buat bisness tau..kami dapat income bulanan setiap 14hb ada yg dpt 2 angka 3 angka 4 angka dan ada juga 5 angka. Tiada had maksimum bonus dalam shaklee. Semua orang boleh dapat berapa dia nak. Yang penting usaha dan kental mengadap ujian.

Dan dari hari ke hari team kami semakin besar dan alhamdulillah ramai yg dapat dibantu untuk dapatkan pendapatan tambahan samada secara part time atau full time. Best tau…hihi

 

Mau sertai team kami?
Wasap je kat akak
0108798077

TANDA-TANDA VERTIGO

Berikut adalah antara gejala yang di alami pesakit vertigo.

ANTARA GEJALA VERTIGO ADALAH :

✔ rasa berputar ketika baring atau berdiri

✔ mual dan muntah

✔telinga berdengung

✔ sensitif terhadap cahaya atau bunyi bising

✔ pandangan menjadi gelap

✔ benda yang dilihat berubah menjadi berganda

✔sakit kepala yang keterlaluan

✔cepat berasa lelah (stamina menurun)

✔ daya ingatan semakin menurun

Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda seperti diatas, sila segera berjumpa doktor untuk rawatan susulan

Apa itu vertigo ?

 

ADAKAH ANDA PENGIDAP VERTIGO?

Adakah anda sering merasakan keadaan diri tidak seimbang, rasa seperti mual dan nak muntah , telinga berdengung  dan ada gerakan pada bola mata. Kemungkinan simptom ini menunjukkan anda sedang mengalami Vertigo.

Apa itu vertigo?

Penyakit vertigo merupakan keadaan dimana seseorang merasakan keadaan berpusing dan hilang keseimbangan, dikaitkan terutamanya dengan melihat ke bawah dari sesuatu ketinggian   atau disebabkan oleh penyakit yang memberi kesan kepada telinga dalam atau saraf yang menyebabkan rasa  pening. Vertigo biasanya di alami oleh orang dewasa. Serangan vertigo adalah secara tiba tiba . Pengidap vertigo tidak dapat berjalan dengan baik kerana terdapat gangguan keseimbangan .

 

Terdapat dua jenis vertigo iaitu yang ringan atau dikenali sebagai nama vertigo perifer. Ia terjadi kerana terdapat masalah telinga yang terdapat banyak saraf berhubung ke otak. Penyakit vertigo yang parah adalah akibat masalah dibahagian saraf kepala atau otak kecil dan besar.

4 faktor-faktor risiko untuk vertigo?
1. Kecederaan kepala boleh meningkatkan risiko mendapat vertigo

2. Penggunaan ubat ubatan  yang berbeza, termasuk beberapa ubat anti-sawan, ubat tekanan darah, antidepresan, dan juga aspirin.

3.  Apa-apa yang boleh meningkatkan risiko strok (tekanan darah tinggi, penyakit jantung, kencing manis, dan merokok) juga boleh meningkatkan risiko anda mendapat vertigo.

4. Bagi sesetengah orang, minum alkohol boleh menyebabkan vertigo.

Kajian  mendapati bahawa antara 2% hingga 3% daripada penduduk adalah berisiko mendapat vertigo; wanita yang lebih tua mempunyai risiko yang lebih tinggi mengalami masalah ini.

 

Rujukan: www.medicinenet.com

 

 

TRAVELOG KUNDASANG TAMPARULI SABAH

Assalamualaikum

kali ni kak su nak sharing tentang percutian akak bersama dengan 3 orang teman lain ke Kota Kinabalu pada januari lepas. Akak ada shre tentang hari pertama kami. Nak baca boleh klik kat sini. Pada hari kedua percutian , kami akan ke Kundasang. Seawal 6.40 pagi kami dah bersiap sedia untuk ke sana. Matlamat nak cari sarapan dulu sebelum naik ke sana.

Dalam perjalan kami ke Kundasang, tak kjumpa langsung gerai makan di tepi tepi jalan. Kalau kat Masjid Tanah , bersepah gerai jual kuih. Jadinya kami terpaksa singgah di stesen minyak untuk beli roti dan bekalan makanan lain. Rupanya ada juga orang jual nasi lemak kat luar stesen minyak tu. Untung la..dapat la kami bawa bekal ke sana.

Perjalanan ke Kundasang ambil masa hampir 2 jam. Jalan ke sana belok belok macam nak naik Cameron Highland. Tapi sepanjang perjalan memang sangat menarik terutamanya kawasan bukit bukau berhampiran dengan Gunung Kinabalu. kami sampai Desa Farm kira-kira jam 9.45 pagi. Nak masuk situ bayar Rm 3 je sorang. Wahhhhh..inilah pengalaman yang sudah lama saya tunggu-tunggu. Pemandangan yang sangat cantik . Apa lagi possing la masing-masing kat sini.

 

Kawasan sekitar Kundasang ada banyak homestay atau hotel yang boleh korang sewa kalau nak duduk merasai udara segar kat sini. Tapi kami tak sewa pun.  Setakat melepak-lepak saja kat Desa Farm ni . Memang sangat nyaman duduk sini. Rasanya kalau pasangan bulan madu memang best la.hihi.

 

Sambil sambil kami dok melayan minum susu kat situ, akak ada terpandang satu family ni. Rasa macam kenal tapi tak berani nak tegur sebab takut salah orang. Tapi semasa akak nak pergi beli susu, terserempak dengan budak tadi, dia pulak tegur. Tak sangka duduk sekampung tapi tak jumpa , kat Kundasang pulak bertemu. X students dari SMK Alaudin. Satu family datang bercuti.

Dah selesai melepak kat sini sampai la hari mula hujan. Mujurla kami sampai awal, sempat la kami berpossing habis habisan kat sini . Disebabkan terlalmpau lapar..kami pun beli la pizza kat kedai di Desa Cattle ni. huhu..kerasss.. tak sedap..tapi lapar punya pasal.belasah juga la.

Kat sini juga ada tempat perahan susu fresh dikenali sebagai Desa Cattle. Sempat juga kami melepak kat dalam ni sambil minum susu segar . Memang sangat nyaman duduk sini. Rasanya kalau pasangan bulan madu memang best la.hihi.

Pasangan Pengantin baru berbulan madu di kundasang

Keluar dari Desa Farm tu kami nak ke kaki bukit Gunung Kinabalu. Sepanjang jalan kami dapat lagi melihat keindahan alam ..huhu..memang cantik.Sempat lagi singgah tepi jalan nak ambil view yang cantik tu. Di tepi jalan sepanjang perjalanan ada gerai buah-buahan . Sempat juga kami singgah. Banyak betul buah-buah pelik yang tak pernah kami tengok. Tapi buah rambutan pun ada kat sini. sekilo RM 13..hihi..tanya je la tak beli pun. kami beli buah buah potong , jambu batu, buah kuini dan ciku.

  Macam macam buah ada

 

Sangat menyelerakan

Sepanjang jalan makan buah-buah tu la sebelum sampai di kaki gunung Kinabalu. Disebabkan terlampau lapar , maka terpaksalah kami berehenti nak makan nasi lemak yang beli tadi. Hari hujan so kami makan dalam kereta je. Sambil tu layan drama kegilaan Shakirah..hihi..sambil makan sambil tengok drama kat youtube .Selesai makan kami terus ke kaki gunung Kinabalu. Sehinggalah sampai ke tempat permulaan pendakian. Sejuk sangat masa tu. Dah la hujan. So kami setakat tengok view je kat situ. Tak berapa nampak jelas pun. Nampak hutan je la sebab waktu tu hujan.

Lapar sangat dan hari hujan, kami makan tengahari dalam kereta sambil layan drama Papa sayang mama tak? eh betul ke tajuk tu? hihi

Sejuk ya amat

Depan toilet pun sempat selfie. Toilet dia sangat bersih .Air sejuk macam dalam air peti ais

Ni bukan nak mendaki, ni pose jek.

Selesai kat situ kami bergerak ke  Sabah Tea Garden. Jalan teruk nak kesana. Hujan pulak tu. Sampai kat Sabah Tea Garden kami lepak kejap je. Pemandangan kat sini tak cantik. Pokok teh pun gonjeng-gonjeng je.

Konon konon nak ke tempat kolam ikan . Kolam yang boleh gigit gigit kaki kita dalam air tu. Tapi memandangkan hari hujan, sungai dinaiki air .memang nampak sangat air sungai dah jadi macam teh susu. Spa ikan tu pun tutup. kami pun balik la . Rugi je tak dapat pergi spa ikan tu. Ni la tempat tu

Selesai kat kaki gunung Kinabalu kami car i masjid untuk solat. Tanpa sengaja rupanya masjid yang kami pergi tu betul betul dekat denan pasar Tamparuli dan belakang tu je jambatan Tamparuli. Boleh la kami ambil angin kejap kat situ.

Balik tu dah nak senja tapi sempat lagi kami singgah kat rumah terbalik Tiket RM 10.boleh ambil gambar kat luar saja. Masuk dlam tak da apa pun yang unik sangat. Biasa saja. Tapi dah sampai kalau tak datang rasa terkilan pulak nanti. Tapi yang menakutkan ialah Rya nampak sesuatu dalam bilik kat rumah tu..huhu nasib baik kami dah balik baru dia cerita

Penat meronda segala tempat kami kembali ke Kota Kinabalu.Kali ni nak pergi makan seafood lagi di Todak Waterfront City. Kali ni kami nak cuba di kedai KESIAN semalam. Nak tau kenapa kami kata kedai kesian? Macam biasa sampai kat gerai-gerai kawasan situ,berebut-rebut dorang sambut kami sampai ajak masuk dikedai diorang. Kam imemang nak pergi kedai Kesian ni. Adik yang tukang promote punya exited nak bagi kami makan situ, siap tunjukkan ikan sedap untuk mai makan. Sampaikan jari dia sendiri kena gigi ikan sampai berdarah darah. Tak jadi lah kami makan ikan tu..kang sia sia keluar siong..hahaha..

Ini tuan punya gerai Umi dan Family. Masakan sedap

Masa mula kami sampai memang tak ada orang langsung. Jadi kami pun duduk situ dan order makanan. Kali ni dah pandai sikit dari semalm. Kami order semua makanan pedas-pedas sampai sayur pun suruh bubuh lada. Tapi alhamdulillah . Memang sedap masakan dia. Tak sia-sia kami makan kat sini. Walaupun pada awalnya sebelum kami duduk,memang tak ada pelanggan, tapi lepas kami duduk je situ, akhirnya semua tempat duduk dia penuh. Ni la tuan punya gerai ni. Sedap tau ..Korang datang la sini.

Lepas makan , apa lagi, nak balik bilik la. Tidur dan berehat. malam tu lepak kat bilik sampai pagi. Sebelum tidur wajib telan ostematrix dan lecithin untuk bangun lebih segar esoknya.