ADAKAH WANITA BERISIKO KEGUGURAN JIKA ADA CYST SEMASA MENGANDUNG

ADAKAH CYST SEMASA MENGANDUNG MEMBERI KESAN MERBAHAYA KEPADA IBU DAN BAYI?

Video ini merangkan tentang faktor yang menyebabkan cyst  membesar dan tidak mengecut. Hormon estrogen yang berlebihan dalam badan menyebabkan cyst tidak mengecut malah membuatkan cyst semakin membesar.

 

 

 

Ovarian cyst adalah perkara biasa di awal usia kehamilan. Walau bagaimanapun , terdapat beberapa kemungkinan masalah cyst semasa mengandung akan terus membesar. Ia bakal mengundang bahaya ketika bersalin.

Cyst tersebut berkemungkinan pecah, berputar atau bermasalah ketika bersalin.

CYST SEMASA MENGANDUNG

adalah biasa semasa kehamilan awal, walaupun anda tidak lagi menstruasi. Biasanya, sista ini tidak berbahaya seperti kebanyakan sista ovari lain.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kemungkinan masalah jika sista terus berkembang sepanjang kehamilan anda. Mereka mungkin pecah, memutar, atau menyebabkan masalah semasa bersalin. Ini adalah salah satu daripada banyak sebab penting untuk tetap berada di bawah penjagaan ahli obstetrik / ginekologi semasa kehamilan anda, dan sepanjang hidup anda.

Sekiranya anda mempunyai sindrom ovarium polikistik, anda mungkin mengalami peningkatan risiko kencing manis, tekanan darah tinggi yang disebabkan oleh kehamilan, keguguran, atau penghantaran awal.

Menurut Dr Zubaidy pula, ibu mengandung yang mempunyai cyst lebih besar dari  5cm perlu menjalani pembedahan. Walau bagaimanapun ada dikalangan mereka yang tidak mahu dibedah. Oleh itu ,mereka perlu bertanggungjawab diatas apa keputusan yang telah dibuat. Jika berlaku pembedahan yang emergency, Cyst semasa mengandung itu berisiko pecah atau berpintal.

 

Pembedahan secara emegency juga mengundang komplikasi yang lebih besar seperti jangkitan kuman, bengkak atau sakit abdomen, serta reaksi alahan terhadap ubat bius, Risiko jangkitan kuman lepas pembedahan adalah lebih berisiko besar

Klik video ini untuk tahu cara atasi cyst dengancepat

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge