SENGGUGUT TERUK PETANDA ANDA DISERANG KANSER RAHIM?

Kekejangan abdomen  pada wanita biasanya sama dengan gejala sindrom pramenstruasi (PMS). Menurut American College of Obstetricians and Gynecologists, 90 peratus wanita yang mengalami gejala PMS atau gejala senggugut teruk, sebanyak 20 peratus daripadanya mengalami kekejangan perut yang cenderung menjadi teruk. Tetapi sebaliknya, dalam keadaan tertentu wanita juga boleh mengalami kekejangan perut di luar kitaran haid mereka.

Berhati-hatilah, ini tidak boleh dipandang ringan kerana ia boleh menjadi tanda masalah yang serius dalam kesihatan anda. Jadi, apakah punca senggugut teruk selain haid? Ketahui melalui ulasan berikut.

senggugut teruk

Pelbagai penyebab sengugut teruk selain haid

Kekejangan perut akibat haid biasanya berlaku selama 5 hingga 11 hari sebelum haid. Jika anda merasai kekejangan perut di luar tempoh itu, maka anda perlu berhati-hati.

Menurut Alyssa Dweck, seorang doktor kandungan sekaligus penulis The Complete A to Z for Your V, penyebab kekejangan perut yang terasa menyakitkan dan di luar kitaran haid kemungkinan kerana adanya masalah pelvis lain yang perlu pemeriksaan lebih lanjut.

Berikut adalah punca wanita  senggugut teruk yang tidak disebabkan oleh haid .

1. Endometriosis
Salah satu punca kejang perut atau senggugut teruk yang perlu anda ketahui adalah kemungkinan endometriosis. Endometriosis adalah keadaan apabila rangkaian yang seharusnya lapisan rahim (endometrium) tumbuh dan terkumpul pada organ lain di luar rahim.

Biasanya, endometrium akan menebal menjelang masa ovulasi untuk mempersiapkan diri agar calon janin boleh melekat pada rahim, jika berlaku persenyawaan. Apabila persenyawaan tidak berlaku, endometrium akan larut dan keluar dengan darah haid.

Namun pada wanita yang mengalami endometriosis, tisu dinding rahim yang reput tersebut tidak keluar melalui faraj, tetapi mengendap di sekitar organ pembiakan. Dari masa ke masa, deposit ini akan menyebabkan keradangan, sista, atau parut. Ini adalah punca kejang perut walaupun mereka tidak menstruasi.

Kekejangan abdomen disebabkan oleh endometriosis adalah sama dengan kekejangan perut semasa haid tetapi biasanya berlaku lebih kerap dalam sebulan. Biasanya, kekejangan abdomen dirasai di bahagian bawah dan di bawah pusar anda.

Walaupun penyebabnya tidak diketahui dengan pasti, penggunaan pil kawalan kelahiran dapat membantu anda mengatasi kesakitan yang disebabkan oleh endometriosis. Selain itu, kram perut akibat endometriosis juga boleh diatasi dengan suntikan untuk menekan hormon atau dengan jalan operasi endometriosis.

 

2. Ovarian Cyst

Cyst ovari adalah kantung kecil yang penuh dengan cecair yang membentuk ovari. Penyakit ini boleh menjadi salah satu punca kejang perut di luar haid.

Sista ovari biasanya boleh hilang sendiri, api lapan peratus wanita lain memerlukan ubat melalui ubat atau pembedahan kerana cyst cukup parah.

Kekejangan abdomen atau senggugut  disebabkan olehcyst  tidak hanya dirasakan apabila cyst masih berkembang dan masih hidup di ovari, tetapi juga apabila cyst  telah pecah.

Apabila cyst ovari pecah, anda mungkin merasakan kekejangan perut tajam pada kedua-dua belah perut bahagian bawah, terutamanya di bawah pusar. Walau bagaimanapun, lokasi juga bergantung kepada ovari yang mempunyai cyst.

 

3. Fibroid
Fibroid rahim adalah keadaan apabila terdapat tumor benigna yang tumbuh di rahim. Sesetengah gejala termasuk kekejangan perut, kembung, kesakitan semasa seks, dan perasaan tekanan pada saluran kencing atau usus.

Jika anda mempunyai fibroid yang tumbuh di rahim, fibroid akan memampatkan lapisan uterus dengan lebih kuat, terutamanya sebelum haid. Ke arah rahim dinding rahim semasa haid, dinding rahim akan menolak lapisan dan membuat anda merasa kram di dalam perut.

Untuk memastikan penyebab kejang abdomen disebabkan oleh fibroid, segera dapatkan nasihat doktor untuk menjalani prosedur ultrasound.

 

4. Kanser ovari

Kanser ovari adalah salah satu penyebab utama kanser pada wanita. Sebabnya, lebih daripada 22,000 wanita didiagnosis dengan kanser ovari setiap tahun dan angka-angka terus meningkat. Sesetengah gejala kanser ovari termasuk sakit, kembung, kekejangan perut, dan pendarahan tidak teratur.

senggugut teruk

Kekejangan abdomen akibat kanser ovari sering dikelirukan untuk pedih ulu hati kerana sembelit atau perut kembung. Bagaimanapun, kekejangan abdomen ini lebih ketara di abdomen bahagian bawah dan bertahan lama.

Untuk menentukan punca kejang perut akibat kanser ovari, doktor biasanya akan melakukan ujian pelvis.

Untuk mengelakkan senggugut dan penjagaan organ peranakan anda sila KLIK video ini.

Klik sini untuk dapatkan konsultasi tentang masalah senngugut ,cyst atau fibrodi  saya boleh bantu anda.

KLIK SINI==>  Nor Suhaila Abdul 

Atau hubungi saya di nombor 0108798077

Jika anda inginkan cara lebih cepat untuk dapatkan produk, klik sini

Facebook: Nor Suhaila Abdul

Page : Suhaila Abdul

Instagram : Suhailacute21

Wasap: www.wasap.my/60108798077

KLIK UNTUK TAHU CARA SELESAIKAN SENGGUGUT KRONIK

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge