CYST DALAM OVARI YANG PECAH MERAGUT NYAWA

Seperti apa yang di nyatakan oleh Dr Haresh, masalah cyst dihidapi oleh semua wanita. Tetapi kebanyakannya akan mengecut selepas tamat tempoh haid. Walau bagaimanapun, ada sesetengah wanita, cyst tersebut tidak mengecil malah terus membesar sehingga mengganggu perjalanan haid, mengganggu kesuburan, senggugut dan sebagainya.

DERMOID CYST TIDAK AKAN KECUT

Cyst yang kecil tidak akan menunjukkan sebarang tanda. Sehinggalah ia semakin hari semakin membesar. Disebabkan tiada tanda-tanda yang jelas ketika cyst masih kecil maka wanita seringkali tidak mengendahkan cyst tersebut.  Kesannya ialah ovari boleh terbelit, kanser, jangkitan yang mengancam nyawa.

3 kesan cyst dalam ovari

Kesan cyst dalam ovari #1 – Ovari terbelit

Menurut doktor, kalau berlakunya ovari terbelit wanita itu bukan hanya akan mengalami kesakitan yang teruk, malah kemungkinan untuk menyelamatkan tissue ovari yang masih sihat akan berkurangan.

Kesan cyst dalam ovari #2 – Kanser

Walaupun sangat jarang, sesetengah cyst boleh menyebabkan kanser. Kemungkinan itu tetap ada.

Kesan cyst dalam ovari #3 – Jangkitan

Jangan lupa cyst boleh pecah pada bila-bila masa dan boleh menyebabkan jangkitan yang boleh meragut nyawa.

Berikut adalah pengalaman   Khairiliah Ausikhin Khairuman yang menjalani pembedahan akibat dermoid cyst.

Tujuan saya reveal operation saya pada bulan lepas adalah untuk memberikan kesedaran terhadap para wanita diluar sana betapa pentingnya membuat self-checkup dengan Gynecologist. Ramai yang kata kalau dah ada simptom-simptom or perut buncit or what so ever baru jumpa Pakar. Tapi bagi saya TAK sebab saya tidak ada  MASALAH dengan  PERIOD & alhamdulillah period jenis ON TIME. So harini,Allah beri peluang utk sy share ilmu ini utk semua.

Khairiliah Ausikhin Khairuman    PESAKIT DERMOID CYST

Pada asalnya,saya nak berjumpa dengan Gynaecologist & Obstetrician utk bertanyakan jika saya mempunyai masalah or ada tersumbat dekat area Fallopian Tube since dah berkahwin setahun lebih dan belum dikurniakan zuriat. So it HAPPENED ONCE bila rasa krem.

Ingatkan krem biasa, ingatkan appendicitis so bila jumpa Dr,dia kta to rule out appendicitis since keputusan darah untuk C-reactive Protein (CRP) & Total White Cell normal tapi bila buat ultrasound mcm ada benda bulat disebelah kiri.

Tapi dr tak pasti.So doktor kata saya boleh balik or nk refer pakar? Dengan rasa ingin tahu,saya bagitau doktor minta refer ke Gynae untuk pemeriksaan lebeh lanjut. Time ni lah rasa nya macam jantung nak tercabut bila Gynae kata “You have Dermoid Cyst”. Bukan dekat ovary kiri saja tapi BOTH OVARIES. Boleh google apa itu Dermoid Cysts sbb cyst ni jenis yg xboleh kecut. Cysts ada byk jenis,ada yg boleh mengecut but not Dermoid Cyst.

Persoalan,apa akan jada kalau cysts membesar tanpa diketahui/tanpa buat any treatment?

1. Ovary twisted. Yes if ovary twist,mmg skt sgt(based on what doctor explained) & kemungkinan ssh utk selamatkan tissue ovary yg msh sihat.
2. Cancer. Some of cysts boleh membawa cancer (Rare tp still the possibility is there)
3. Cysts boleh pecah dan boleh menyebabkan infection & LIFE-THREATENING.

Setelah berbincang dengan Suami,Keluarga & Sahabat(org kuat yg sentiasa berdoa & sokongan), pd 19/3/2018 sy beserah dan bertawakal kpd Allah. Jika masih diberi pinjaman,maka Allah akan perkenankan.

 

Semasa sign consent,doktor memang ada bagi tau possibility of removing both ovaries memang ada tapi less. So,pada tarikh tersebut saya telah menjalani Cystectomy with open surgery (exactly macam orang beranak C-section). Alhamdulillah dgn kuasa Allah,dr berjaya selamatkan >80% ovaries saya dan now tengah dalam recovery period.

Khairliah memberi pesanan kepada semua wanita agar berhati hati dengan keadaan sakit bahagian bawah perut , perut buncit, mual, bawah rasa keras . Bersegeralah buat check up.

KLIK VIDEO UNTUK TAHU TANDA _TANDA FIBROID ATAU CYST

Baca juga :

CARA KECUTKAN CYST DENGAN SELAMAT

MAKANAN UNTUK KECUTKAN CYST

Sumber:   Khairliah   dan  ASIAN PARENT

 

Boleh hubungi saya  dengan klik disini  >> SUHAILA ABDUL

Atau hubungi saya di nombor 0108798077

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge