KANAK-KANAK 9 TAHUN DATANG HAID RISIKO DAPAT CYST?

Jumlah kanak-kanak yang mencapai akil baligh terlalu awal semakin meningkat dan ia boleh memberi pelbagai kesan terhadap kanak-kanak .

 

Apabila Sarah (bukan nama sebenarnya) berumur enam tahun, dia lebih tinggi daripada rakan sebaya dan mempunyai payudara yang lebih besar daripada biasa.

Ibunya fikirkan ia adalah kerana genetik dan lemak badan.

“Kami tidak menyedari ini adalah tanda-tanda akil baligh awal, kami fikir dia telah membesar dengan cepat,” kata Puan Lim (bukan nama sebenarnya).

Sarah didiagnosis dengan akil baligh awal semasa pemeriksaan kesihatan apabila dia memasuki sekolah rendah.

Kalau zaman dahulu kala anak anak perempuan period pada usia 16 tahun. tapi sekarang fenomena kanak-kanak perempuan cepat akil baligh  seakan jadi perkara biasa cuma ianya  agak merisaukan.

Mana taknya , usia masih mentah tapi sudah mengalami perubahan fizikal dan kelihatan lebih matang.  Bila sudah datang haid maka bentuk badan seorang wanita sudah dapat dilihat malah secara biologinya sudah boleh mengandung.

Semasa akil baligh otak mengeluarkan hormon yang kemudiannya meransang penghasilan hormon kelenjar seks , seperti ovari (perempuan)  dan testis(lelaki) . Kesannya akan menghasilkan perubahan fizikal dan emosi kepada kanak-kanak tersebut.

Obesiti atau mengambil makanan yang tinggi kandungan hormon estrogen secara berlebihan seperti soya GMO dan ayam ternakan yang telah disuntik hormon ini untuk mempercepatkan pertumbuhannya.

Ayam ini nampak menyelerakan tapi jika berlebihan bakal mengundang ketumbuhan cyst

 

Soya GMO

 

Menurut Dr Haresh, kanak-kanak yang mencapai akil baligh terlalu awal adalah tidak baik .malah mereka adalah lebih berisiko untuk mendapat masalah cyst atau fibroid . Ini berlaku kerana pengambilan  makanan yang mengandungi hormon estrogen yang berlebihan.

Masalah cyst ini tidak akan dapat dikesan kerana ia masih terlalu awal. Biasanya cyst akan mula diketahui apabila ia semakin membesar dan menimbulkan berbagai masalah. Lebih menyedihkan apabila ramai dikalangan wanita muda yang baru berkahwin telah disahkan mempunyai cyst akibat daripada pengambilan makanan yang diproses secara berlebihan ketika diusia kanak-kanak hingga meningkat dewasa, Akibatnya rahim terpaksa dibuang kerana cyst yang mengandungi sel kanser.

Ikuti apa kata Dr haresh dari video ini tentang risiko wanita yang mendapat cyst.

 

Telefon : 010-8798077

Wasap: http://suhailaabdul.wasap.my

Facebook: Nor Suhaila Abdul

Page : Suhaila Abdul

Nak bantu kecutkan cyst tanpa pembedahan? KLIK SINI 

 

                                                    Kisah pesakit cyst yang tidak pernah anda tahu. KLIK SINI

KETAHUI JEINS-jENIS  CYST

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge