CYST PUNCA UPT DOUBLE LINE TAPI TAK MENGANDUNG

Pada bulan Julai lepas saya disahkan mengandung berdasarkan ujian yang saya buat dengan menggunakan UPT . Double line memang nampak tapi agak mengambil masa untuk jelas kelihatan. Waktu tu rasa sangat happy dan tak sabar nak cerita pada suami. Walaupun kandungan ini adalah yang ke 6 pada usia 43 tahun, saya tetap exited kerana ia memang sangat dinantikan.

Tetapi kisah gembira itu tidak kekal lama kerana saya mengami keguguran selepas kandungan 7 minggu. Memang saya sangat sedih dan agak kecewa tapi saya pasrah. Sudah tentu ada hikmah disebalik kejadian itu. Lain pula kesnya dengan kisah wanita yang  telah disahkan positif dari UPT tetapi apabila di buat scan , rupanya tidak ada . Ianya kosong . Sudah tentu perasaan hiba dan kecewa mereka semakin bertambah. Inikan pula doktor sahkan bahawa terdapat pula cyst yang berada di dalam rahim mereka.

 

Kenapa ada double line tapi tak mengandung? Rupa-rupanya terdapat beberapa punca yang menyebabkan ujian UPT positif tapi tidak mengandung.

Salah satunya adalah disebabkan terdapatnya ovarian cyst  terutamanya korpus luteum atau yang lebih serius lagi adalah disebabkan oleh kanser ovari . Korpus luteum adalah sel yang menghasilkan hormon progesteron dan sedikit estrogen. Sememangnya, korpus luteum akan dimusnahkan selepas 14 hari.

Walau bagaimanapun, apabila seorang wanita hamil, korpus luteum tidak akan musnah, ia akan bergantung dan terus berkembang. Korpus luteum juga akan menghasilkan hormon untuk memberi makan dan menyokong pertumbuhan bakal janin. Sehingga akhirnya peranan digantikan oleh plasenta, korpus luteum akan dimusnahkan dan hilang.

 

Cyst ini mungkin akan mengecil dan hilang tetapi ada juga  yang semakin membesar, cyst yang tidak hilang juga mempunyai risiko pecah. Jika ia  ini pecah akan mengundang bahaya. Jika ia berlaku ketika anda hamil , keadaan ini berbahaya boleh menyebabkan pertumbuhan janin dan gangguan perkembangan dan bahkan menjadikan janin dalam rahim  berisiko mati dalam rahim.

Kesakitan Corpus luteum juga boleh berlaku atas alasan yang tidak diketahui. Apabila ini berlaku, anda mungkin diberi diagnosis ketidaksuburan yang tidak dapat dijelaskan. Banyak keadaan yang menyebabkan kecacatan corpus luteum juga menyebabkan kemandulan atau keguguran.

Kanser ovar berlaku apabila sel-sel yang tidak normal dalam ovari mula melipat gandakan kawalan dan membentuk tumor. Sekiranya tidak dirawat, tumor boleh merebak ke bahagian lain badan. Ini dipanggil kanser ovari metastatik.

Ovari adalah dua kelenjar pembiakan wanita yang menghasilkan ova, atau telur. Mereka juga menghasilkan hormon wanita estrogen dan progesteron.

Lebih daripada 22,000 wanita di Amerika Syarikat akan menerima diagnosis kanser ovari pada 2017, dan 14,000 wanita akan mati daripadanya.

Kanser ovari sering mempunyai tanda amaran, tetapi gejala terawal adalah samar-samar dan sering diabaikan. Dua puluh peratus kanser ovari dikesan pada peringkat awal.

 

Untuk mengetahui dan mengesahkan cyst atau kanser yang menggannggu hidup anda  , sila pastikan anda membuat pemeriksaan lanjut dengan doktor sakit puan ye.

sumber : HealthLine

 

Jika anda inginkan penjagaan rahim anda sebelum ia terlambat KLIK GAMBAR INI

Telefon : 010-8798077

Wasap: http://suhailaabdul.wasap.my

Facebook: Nor Suhaila Abdul

Page : Suhaila Abdul

Jika anda ada cyst dan nak kecutkan secara semulajadi ,,KLIK VIDEO ni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge