5 JENIS KETUMBUHAN DI DALAM RAHIM WANITA YANG MEMBAWA RISIKO DIBUANG RAHIM

Ramai dikalangan wanita yang sering dihantui dengan masalah dibahagian rahim sehingga terpaksa menghadapi risiko tidak dapat melahrikan anak, terpaksa membuang rahim dan paling menyayat hati bila rahim telah diserang kanser. Tetapi itulah hakikat kesihatan rahim wanita yang berlaku sekarang.

Menurut Dr Hamid Arshad , penyakit ketumbuhan dalam organ peranakan wanita semakin meningkat. Mungkinkah ia ada kaitan dengan perubahan tabiat pemakanan . Sejak kecil sudah gemar makan makanan segera dan makanan rapu malah tidak minat pula untuk makan sayur sayuran dan buah buahan.
.
.
Mungkin juga kibat peningkatan stres dan tekanan hidup, terjerat dalam perlumbaan “rat race” . Tidak cukup masa untuk tidur . Balik kerja lewat malam. Tidak cukup rehat dan solat pun selalu ditinggalkan .
.
.
Gaya hidup segera yang kurang tenaga fizikal, kurang senaman , tidak bersukan , tidak berkebun , tiada masa kemas rumah dan tiada masa cuci kereta.
.
.
Tenaga sendiri tidak digunakan malah upah orang untuk selesaikan.
.
.
Adalah penting untuk wanita sentiasa membuat pemeriksaan rahim masing masing supaya tidak terlambat sebelum rahim dibuang.

 

BERIKUT ADALAH 5 JENIS PENYAKIT KETUMBUHAN YANG SERING TERJADI DI DALAM KALANGAN WANITA

 

 

 

 

 

Anda nak jaga rahim sentiasa sihat ?

KLIK VIDEO NI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge