SEMUA INI ADALAH TANDA-TANDA CYST PESAKIT YANG TELAH ALAMINYA

Masalah cyst memang ramai wanita  alami .Tapi tak pernah disedari kehadiran cyst tu mungkin sebab masih kecil dan belum rasa simptomnya lagi. tapi bila saiznya dah membesar baru la macam macam masalah. Ada yang terkencing-kencing tak tertahan, ada yang perut membuncit macam orang mengandung dan ada juga dah mengandung baru tahu yang dia ada cyst. Ingatkan kembar rupanya kembar dengan cyst.

Disini saya kongsikan pengalaman sebenar pesakit cyst yang telah menghadapi masalah apabila cyst mereka semakin membesar. Mungkin simptom yang mereka alami ini ada pada anda.

Sila baca sampai habis tau.

Antara yang berkongsi pengalaman cyst ini adalah  Hety Herlina di mana yang pada awalnya beliau ingat ini hanyalah cyst biasa. Tetapi rupanya cyst beliau ada sel kanser. Ini adalah cyst beliau selepas pembedahan. Ikuti perkongsian beliau .

.tanda-tanda cyst

“Ramai yg bertanya pd saya, mcm mana mula2 saya tau yg saya ada cyst.. apa tanda2 cyst, dan apa tindakan saya.. Saya rasa terpanggil utk berkongsi pengalaman saya utk rakan2 yg bertanya.. mana tahu dapat membantu awk2, rakan2 awk, atau saudara mara awk yg senasib spr saya sebelum terlambat..

 

TANDA-TANDA CYST YANG DI ALAMI OLEH HETY HERLINA

Saya kerap mengalami sakit perut di bahagian bawah. Tidak la setiap hari tetapi agak kerap juga.. Kadang kala, perut terasa kejang dan rasa mencucuk. Sakit sangat. Kadang pula, rasa sakitnya seperti senggugut yang berpanjangan.

Saya kerap membuang air 10-15 kali sehari walaupun sy tidak minum air. Stress ya amat kalau pergi holiday atau berjalan2. Kalau lepas minum air segelas, dalam masa 5 minit confirm akan pergi toilet.. then 5 minit kemudian akan ke toilet lagi.. Bayangkanlah penderitaan ini..  Ini krn cyst semakin membesar dan kedudukan ovari (cyst) berada di sebelah pundi kencing je.

Kadang2 sakit semasa hubungan kelamin. Sakit yg teramat sangat di tempat kedudukan cyst. Ini krn faktor pengembangan dan pengecutan otot dikawasan rahim dan sistem peranakan sewaktu hubungan kelamin.

Perut semakin membuncit dari hari ke sehari seperti wanita mengandung.. (perut saya spr wanita mengandung 4bulan). Ia tak sakit krn dalam perut mengandungi air.. doc kata cyst tu yg keluarkan air tersebut.

Selepas makan, perut mengeras dan terasa penuh.

 Kadang2 pening kepala.. tak selalu..

Semasa baring, bila tiba perut kejang, kadang2 ketulan cyst tu timbul pd perut.. saya boleh nampak kedudukan cyst tu dgn mata sendiri.. bila disentuh, tekan tempat ketulan cyst tu memang rasa keras.. seram pulak, tp tak bgtau dgn sesiapa sbb takut

Itu tanda2 cyst yg saya alami, period saya regular.. utk org lain sy tak pasti, krn hormon badan kita berbeza.. Doc cakap dgn saya, setiap wanita mmg ada cyst, ia bergantung pd ‘dia’ aktif atau tidak je..

Apa tindakan saya? Sudah tentu takut dan risau lihat perut sendiri membuncit seperti wanita mengandung Okay, Saya tulis ikut turutan beserta kosnya sekali sebab ramai yg bertanya dan nak tahu harga (hospital swasta) ye.. jika hospital kerajaan pastinya murah.. tapi lambat (ikut pengalaman cerita org2)

Untuk kisah lanjut tentang beliau anda boleh klik SINI

Berikut adalah antara luahan beberapa pesakit cyst dan tanda-tanda cyst yang mereka alami

Fb: Zainon Zb

Penngalaman adik sama dengan  akak. Sama gak ovari sebelah kiri tapi buang semua termasuk rahim. Doktot bagitahu cancer. Tapi nasib baik cepat cancer tak merebak lagi. Alhamdulillah sekarang akak bebas kanser.

Fb: Zaali Syg

Aku dah kena masa tahun 2004 nasib sempat ku bawa hospital doktor g mhu pecah dah . Aku kena tahan 1 bulan di hospital

Fb: Linda Cheng

Saya ada fibroid, setiap kali datang period memang sakit sangat. Tak makan ubat dia akan berterusan sakit. Darah akan keluar banyak dan berketul ketul macam jelly. Sakit tak tahan

Fb:Eyyh Iera  Laa

Kita pernah kena . Lagi besar dari ni. Ovary kita buang 1 je. Yang 1 masih elok. tapi tiap-tiap tahun kena check up takut kanser

Iris Sufiya Sy pengidap cyst ovari dr thn 2014 hingga skg.. Tiada, satu pun tindakan doctor ambik utuk sy. Cuma dtg jmp doctor buat scan ambik drh.. Dn tggu temujaji seterusnya. Dn balik.. Tu je rutin sy setiap 6 bln skli… Tiada tindakan utuk buang atau apa2 last cyst sy. 4’3 cm dr 2 cm thn 2014

Norazza Isra Sya 3kali operate cyst..2x tebuk kecil kali ke 3 terpaksa czer sbb cyst Naik kiri dan kanan,tiup sebelah kanan dah kena buang..8 thn kwin mcm2 ikhtiar utk dikurniakn zuriat.Allhamdulillah .Cyst akan naik balik,tp klu kita jaga permakanan dan kerap la p check up..bagi yg dh biasa operate cyst ni k..

Hasmira Bakar saya baru operation cyst 3/4/18..saya sakit sekejap..pegi hospital pagi tu..ptg dah buat operation dekat kpj p.gudang..Alhamdulillah Allah sayang saya..cuma kantung ovari kiri di buang..saya belum berkawin..Tanda² saya period lama..sampai skrg hormon tak teratur..

Wanie Kintai Sy kna cyst jugak sblh kanan 5.25cm, 3hari kna tahan kat hospital, tp doktor pakar kata xbahaya, then sy ubah corak pemakanan sy lebih kepada vegan…alhamdulillah temujanji bulan berikutnya cyst dh kecut sikit jd 3cm, so xperlu buat pembedahan

Kholyn Ruran Jonathan 7cm cyst discovered during 1st pregnancy. Thank God it shrank as the baby grew

Lailatul Shafak Sy alami kes y sama..Alhamdulillah sy rujuk pakar hospital o&g kajang..kita perempuan bnyk sakit dlm..kalau rasa lain bdn tu cpt2 g hospital…ni baru operation kecil sbb ada pertumbuhan kecil y dah pecah sampai ada nanah dlm perut.5 tebuk utk pembedahan tu..utk.keselamatan stemby insurans utk diri

AtiQa Yusop Masa awal pregnant sy ada simptom cmni….i mean sakit kt bahagian cyst…bila pegang mmg rsa ketulan bulat2…nurse sentuh pun mmg dia rsa skali…bila scan mmg confirm cyst…tapi sbb time tu masih early pregnancy, so monitor dgn doctor pakar….smpai nk masuk 6 bulan, cyst tu hilang sndri….atau mgkin msih kt situ tak pasti la…

Fiyona Sabrinah nahh nina tanda2 cyst..sebiji mcm yg sy rasa..tp sy lebi teruk ada 15 biji sebla kiri ja..kanan lain lg…. ptt la perut sy ni mcm mengandung saja

Nyna Azaman Pernah operation ovarian cyst belah kiri. Cyst tu dah pecah jadi tak dapat tahu size cyst tu. Kena sedut air dari perut melalui hidung warna coklat pekat. Mula2 taktahu pun ada cyst sebab tak sakit & perut tk buncit maybe size cyst tu kecil. Tapi bila cyst tu pecah hanya Allah je tahu sakit macamana. Nasib operation untuk buang cyst sebelah kiri cepat dibuat & rahim selamat takde effect apa2. Lepastu kena pantang macam orang bersalin caesar selama 100 hari. Huhu. Pengalaman yang tk pernah dilupakan.

Linda Cheng Sy ada fibroid..setiap kali dtg period mmg sakit sngt..x mkn ubt dia akn berterusan sakit..drh akn kuar byk dan berketul2 mcm jelly..sakit mmg x tahan .

Untuk mengesahkan bahawa anda adalah pengidap cyst sila jangan takut untuk berjumpa dengan doktor dan buat pemeriksaan . Jika anda biarkan ia tanpa rawatan, cyst itu akan membesar dan perlu pembedahan. Anda boleh baca pada pengalaman mereka ini betapa siksanya jika dah buat pembedahan. Sakit sangat. Kalau orang operate keluarkan anak tapi kita operate keluarkan cyst. Berpantang tanpa ada baby. Elakkan benda ni berlaku.

So tuan puan boleh baca perkongsian dari mereka yang sudah berpengalaman mengidap cyst. Dan dari penglaman mereka juga ramai dikalangan pesakit cyst yang sudah dibuang cystnya tapi akhirnya cyst itu naik kembali. Kerana apa ya? Kerana tak jaga pemakanan dan tiada perlindungan menyebabkan cyst itu subur . Nak tahu pemakanan untuk pesakit cyst ==>KLIK SINI

tanda-tanda cyst

Apabila tanda-tanda cyst telah diketahui, sepatutnya pesakit lebih peka dengan penjagaan makanan harian . Boleh klik video ini untuk tahu pemakanan yang boleh diamalkan seharian.

Untuk pengetahuan anda cyst ini boleh dikecutkan sebelum anda buat pembedahan. Apa yang perlu anda buat ialah dengan menjaga pemakanan yang betul. Seperti apa yang disarankan oleh Dr Hamid Arshad, pesakit cyst perlu mengelakkan makanan yang tinggi gula, dan perlu banyakkan makanan yang tinggi antioksida seperti pengambilan , multivitamin (vitalea) , omega 3 (omega guard) (vitamin E dan vitamin C.

Anda nak dibedah seperti ini?

tsanda-tanda cyst

Tetapi pemakanan harian kita tidak mencukupi untuk menampung bekalan antioksida tersebut. Dengan itu saya mencadangkan anda untuk mengamalkan makanan tambahan yang bantu untuk kecutkan cyst anda iaiatu vivix, gla complex,vitamin E, carotomax dan vitamin c. Ke semua vitamin ini boleh bantu daripda cyst anda naik semula.

Kenapa saya sarankan semua ni?

Ini bukan produk sembarangan tapi telah diuji oleh pakar dan saintis-saintis yang disahkan .

Ini bukti Kajian saintifik membuktikan vitamin ini  semulajadi dan selamat=> KLIK SINI

Ini list kajian klinikal dan LANDMARK STUDY ==> KLIK SINI

MESTI BACA: APA CARA IBU MENGANDUNG INI BUAT SAMPAI FIBROID 10CM BOLEH KECUT DAN BOLEH BERSALIN NORMAL?

Kenapa anda mesti dapatkan daripada saya?

Kepakaran saya adalah memberikan konsultasi dan membantu wanita yang mengalami masalah kewanitaan seperti cyst, fibroid, keputihan, senggugut, luka berpantang dan lain-lain. InsyaAllah pengalaman saya selama 5 tahun akan saya  gunakan untuk bantu anda kembali sihat ,ceria dan semakin cantik. Saya bersedia untuk membantu anda keluar dari masalah cyst yang sering mengganggu fikiran dan kesihatan anda selama ini. Bertindak segera sebelum ia semakin melarat

Untuk belian melalui wasap atau bercakap sendiri dengan saya?

Klik sini untuk dapatkan konsultasi dan produk==>  Nor Suhaila Abdul 

Atau hubungi saya di nombor 0108798077

 

Jika anda nak kecutkan cyst tanpa pembedahan KLIK VIDEO ni. Term and condidtion apply

 

 

Anda dah tahu tanda-tanda cyst. Maka usah berlengah lagi untuk terus hubungi saya supaya anda mendapat konsultasi dan cara pemakanan yang betul untuk tidak menjadikan cyst anda semakin membesar.

Hubungi saya segera

Kllik =>SUHAILA ABDUL

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge