3 CARA ATASI MASALAH SEMBELIT WANITA YANG DIJAMIN BERKESAN

Ada masalah sembelit? Ikuti apa kata pakar Gasteroenterologi.Pusat Perubatan Kampung Baru (KBMC).

Dr. Ishak Masud berkata Sembelit boleh menjadi gejala yang tidak merbahaya dan ia juga boleh menjadi sebaliknya.

Sembelit yang tidak merbahaya hanya bersifat sementara dan disebabkan oleh pengambilan ubat-ubatan seperti ubat tahan sakit dengan dos tinggi sehingga boleh memperlahankan pergerakan usus.

Turut menjadi punca sembelit ialah kehadiran luka kecil pada bahagian lubang dubur yang memberi kesan yang amat sakit apabila membuang air besar.

Secara klinikalnya, sembelit hanya bersifat gejala dan bukan penyakit. Namun, itu bukan alasan untuk masyarakat terus menganggap ia sebagai isu ringan apatah lagi jika menghidap sembelit secara berterusan untuk tempoh dua hingga tiga minggu.

Ironinya, masih ramai menganggap kesukaran membuang air besar dan najis berdarah sebagai buasir sedangkan ciri itu adalah tanda-tanda yang menjurus kepada kanser usus.

Sembelit yang merbahaya terjadi disebabkan oleh kanser usus dan saluran najis yang tersumbat.

Baca artikel punca-punca sembelit

Berikut adalah cadangan untuk wanita yang mengalami masalah sembelit. Ia adalah langkah mudah sebelum masalah sembelit anda membawa kepada buasir atau kanser usus.

3 CARA ATASI SEMBELIT WANITA

  1. MINUM AIR SECUKUPNYA

Air yang perlu diminum dengan secukupnya adalah air kosong atau air mineral. 8 gelas sehari atau 1liter untuk setiap berat badan anda. Sebagai contoh jika berat badan anda 75 kg maka air yang perlu di ambil adalah 3 liter air iaitu setiap 25kg berat bersamaan 1 liter air perlu diambil. Air yang cukup membuatkan usus besar dapat menyerap air dan menjadikan najis lembut dan mudah di keluarkan.

2. BANYAKKAN MAKAN SERAT

Buah buahan dan sayur sayuran adalah makanan tinggi serat. Serat akan memudahkan najis dibuang .

3. AMALKAN HERBLAX DAN LECITHIN

Herbalax dan lecithin sangat membantu anda untuk mengatasi sembelit dengan cepat. Herblax adalah herba semulajadi yang membantu melembutka najis serta meningkatkan prestasi pencernaan perut.

Herblax juga akan mencuci kerak najis yang melekat pada dinding kolon untuk membantu mengopitmumkan fungsi perut.

Lecithin pula bantu pecahkan lemak disekitar dinding usus dan saluran darah. Oleh itu lemak juga dapat dipecahkan dan dibuang melalui najis. Lecithin juga membantu melembutkan najis anda yang keras. Anda tidak perlu lagi meneran dan menunggu lama di dalam tandas  seperti sebelum ini. Sistem perjalanan darah akan menjadi lebih lancar dan otot usus boleh pecahkan makanan dengan mudah.

 

TESTIMONI SEMBELIT

 

 

Sembelit perlu diatasi segera . Jika tidak toksin akan berkumpul di dalam badan anda serta mengganggu hormon. Selain dari itu jika masalah sembelit tak diatasi anda akan mengalami masalah kekurangan oksigen dalam darah akibat toksin terlalu banyak dalam badan.

Kesan sampingan lain adalah bau badan yang busuk, insomnia, mual, gatal gatal badan yang pasti akan mengganggu hidup anda jika sembelit tak diatasi segera.

KLIK JIKA ANDA NAK ATASI MASALAH SEMBELIT ANDA DENGAN SEGERA.

KONSULTASI PERCUMA

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge