9 KESAN SAMPINGAN SUNTIKAN DEPO OLEH DR R JUHAIDAH

Assalamulaikum . Sebelum ni kakSu ada kongsikan pengalaman  kesan suntikan depo yang kakSu alami selama lebih dari 1 tahun. Selepas daripada perkongsian tersebut kakSu dihujani dengan wasap dari rakan rakan wanita lain yang mengalami masalah yang sama. Mana yang dapat kak Su kongsi, kakSu kongsikan lah. Selebihnya perlu la jumpa doktor yang lebih pakar.

Hari ni kakSu nak kongsikan hasil pembacaan kakSu tentang kesan suntikan depo ni lagi. Kali ni daripada Dr R Juhaidah, pakar perunding Obstetrik dan Ginekologi dari Hospital Columbia Asia Puchong. Terdapat beberapa kesan sampingan suntikan depo seperti yang di tulis di laman blognya.

Kata beliau, suntikan depo akan memberikan kesan sampingan yang memang kita tak suka

KESAN SAMPINGAN SUNTIKAN DEPO

1.Pertambahan berat badan.

Ini memang terbukti terjadi pada kakSu. Walaupun makan dikawal tapi berat badan akan naik dengan sendiri. Mau tak stress

2.Sakit kepala.

Ok kesan ni jaerang jrang berlaku pada kakSu sebab setiap hari kakSu amalkan ostemtarix yang bantu akak untuk kurangkan masalah pening atau migrain.

3.Perubahan mood.

Perubahan mood ni sudah semestinya. Slelaunya mood kita sukar nak dikawal. Sebagai seorang guru dan ibu, memang cepat sangat naik darah kalau anak murid atau anak sendiri buat hal.

4.Sakit payuradara.

Ini kaksu rasa tak berapa mengganggu sebab kadang kadang je.

5.Aliran haid menjadi sedikit atau tiada langsung.

Tempoh haid menjadi tidak teratur atau terus tak datang. Masalah ni la yang menghantui kakSu. Memang langsung tak datang period. Rasa resah gelisah dibuatnya.

6. Jerawat.

Masalah jerawat ni memang tak dapat dinafikan. Waktu ambil suntikan depo ni jerawat kakSu sangat meriah sampai susah nak sorok lagi. Sampai la sekarang, jerawat ni memang suka sangat naik execially waktu nak datang bulan. Dah tak seperti zaman dulu, jerawat susah nak naik. Memang perlu buat penjagaan sangat sangat rapi untuk  masalah ni. Kalau salah sikit je jerawat akan naikdengan meriah.

7.Kesuburan akan mengambil masa untuk pulih iaitu lebih kurang 1 tahun selepas ambilan yang terakhir .

Terbukti pada kakSu , tanpa ambil apa-apa langkah perancang kehamilan, sehingga kini dah hampir setahun, tak da pulak mengandung. hehe..

8.Masalah osteoporosis.

Yang ni kakSu memang tak pernah tahu sehinggalah satu hari buat BONE CHECKUP. Bila dapat result, nutritionist bagitahu yang tulang kakSu berada dalam peringkat medium iaitu antara osteophorosis dan tulang sihat. So nutritionist beri pesanan untuk amalkan ESP, VITLEA dan OSTEMATRIX untuk make sure tulang tak reput atau osteophorosis.

9.Suntikan depo tidak melindungi wanita terhadap jangkitan kelamin (STI)

Jom baca cara mereka masalah kesan sampingan suntikan depo..KLIK SINI

NAK BERCAKAP SENDIRI DENGAN KAKSU WASAP SINI    http://setwanita.wasap.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge