6 WARNA DARAH HAID YANG RAMAI WANITA ABAIKAN

Beberapa bulan lepas kakSu ada satu artikel yang lalu di newfeed Facebook kakSu. Tentang warna-warna darah haid wanita. Ada antara warna darah haid tu memang menunjukkan petanda yang merbahaya dan ada petanda yang memang normal. Memang sebelum ni kakSu pun tak pernah ambil kisah pada sebarang warna darah haid sendiri . Pendek kata tidak la pula nak membelek .

 

Adakah korang juga seperti kakSu? Tak pernah peka tentang warna darah haid sendiri? Menurut pakar, warna darah haid kita memberi pertanda bahawa tubuh badan kita terlebih atau terkurang sesuatu dari dalam badan. Ia adalahsatu simbolik yang Allah beri kepada wanita supaya berhati-hati dengan warna darah haid masing-masing.

 

Warna darah haid juga menunjukkan bahawa tubuh badan kita adalah normal atau sebaliknya. Jadi mari kita tengok awapakah warna darah haid tersebut dan boleh la lepas ni anda kenalpasti warna darah haid masing  masing . Mana la tau warna darah haid anda tu menjadi pentanda bahawa ada problem kesihatan yang selama ni anda pun tak pernah perasan.

 

6 WARNA DARAH HAID.

1.WARNA COKLAT GELAP

WARNA DARAH

Warna coklat gelap menandakan yang wanita kurang buang air kecil. Bila jarang buang air kecil, darah berlebihan akan lebih lama tersimpan. Tapi situasi ni adalah normal. Dan kebiasaannya darah coklat gelap ni ada pada awal haid atau hujung darah haid.

 

2. WARNA MERAH GELAP

Warna merah gelap dan ada struktur jel jel ala strawberi . Ini petanda bahawa tahap progesterone yang rendah tapi tahap estrogen yang tinggi. Atau wanita yang alami darah begini mengalami masalah ketidakseimbangan hormon yang tinggi. So kena kurangkan mabil produk tenusu , kacang dan makanan manis . Make sure jangan sampai berlaku “uterine fibroids”

3.WARNA MERAH JAMBU

Warna merah jambu menandakan yang wanita tu mempunyai tahap estrogen yang rendah. Kajian ada menunjukkan bahawa wanita yang mengalami haid warna darah merah jambu disebabkan terlebih bersenam.Tahap estrogen yang sangat rendah boleh menyebabkan osteoporosis yang tak terkawal. Jadi kurangkan aktiviti bersenam sewaktu nak period.

4. WARNA MERAH BERCAMPUR KELABU

Darah berwarna merah bercampur kelabu memberi petanda bahaya. Mungkin anda sedang mengalami masalah STD atau “sexually transmitted infection”. Masalah ini boleh menyebabkan anda menjangkiti kuman kepada pasangan anda tanpa disedari. Sila dapatkan rawatan dari doktor dengan segera.

5. WARNA MERAH TERANG

Ini adalah warna darah yang sihat. Ini menandakan yang adn mempunyai tahap kesihatan dan kitaran haid yang normal. Kalau tiap-tiap bulan dapat darh period yang macam ni , memang anda mempunyai tahap hormon yang normal.

6.WARNA DARAH MERAH CAIR

Warna darah cair macam ni juga menandakan anda kekurangan nutris. Kajian dari Mount Sinai School of Medicine mendapati darah haid jenis ini adalah golongan yang mengalami masalah anemia. Jika semakin hari semakin cair sila dapatkan rawatan doktor dengan segera.

Kongsikan info ini kepada lebih ramai wanita diluar sana yang masih belum tahu tentang warna darah ini.

 

TESTIMONI PERIOD LANCAR KLIK SINI

 

 

 

GLA COMPLEX UNTUK ANDA YANG ADA MASALAH PERIOD TAK TERATUR!

BACA SINI

Terus wasap saya di

http://setwanita.wasap.my

http://setwanita.wasap.my

http://setwanita.wasap.my

http://setwanita.wasap.my

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge