YANG MANA SATU BENTUK BADAN ANDA?

Assalamualaikum dan hai..

Berapa umur anda sekarang? Semakin bertambah usia , metabolisme badan kita akan semakin berkurang. Jadi akan ada lemak-lemak berkumpul di bahagian-bahagian badan yang tertentu. Bukan setakat rendah kadar metabolisme tapi kesibukan bekerja juga menyebabkan kita tak dapat nak jaga kesihatan.

Senaman jauh sekali , diet seimbang kelaut mati. Jadi tak hairanlah lemak-lemak yang bertimbun dalam badan akan attack ke kawasan tertentu. Maka terhasillah bentuk badan berikut.

Terdapat beberapa bentuk badan hasil daripada pengumpulan lemak-lemak di bahagian bahagian tertentu badan kita.

1.Lemak Badan Atas

Ia terjadi akibat makan banyak kalori lebih daripada pembakaran kalori.Makan banyak tapi malas bersenam.

Penyelesaian yang paling mudah adalah untuk mencuba dan menghapuskan gula-gula dari diet anda dan cuba bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Cuba lakukan latihan aerobik termasuk berjalan dan berenang.

2. Lemak Abdomen Rendah

Jenis lemak ini biasanya berlaku pada wanita. Beberapa sebab mengapa lemak mula tersimpan di bahagian bawah badan adalah kerana kemurungan, tekanan, dan kebimbangan.

Untuk menghilangkan lemak abdomen yang lebih rendah, cuba berehat dan mengelakkan stres. Hormon stres kortisol adalah salah satu sebab mengapa lemak terkumpul di dalam perut. Cuba lakukan yoga atau bernafas untuk berehat. Atau minum teh hijau.

3. Lemak Badan Rendah

Jika anda perasan bahawa paha anda menjadi lebih besar, mungkin kerana anda memakan terlalu banyak gluten.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan ini, anda mungkin ingin mencuba makanan yang bebas gluten. Untuk menghilangkannya, anda akan mahu mencuba menggunakan  tangga. Ia juga akan membantu anda menaikkan kaki anda.

Satu lagi tip yang berguna adalah untuk mencuba dan makan sarapan setiap hari. Sekiranya anda tidak memulakan metabolisme anda pada waktu pagi, anda boleh makan lebih banyak sepanjang hari.

4. Perut buncit

Lemak di perut adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh penggunaan alkohol yang berlebihan dan kesukaran bernafas mungkin.

Cara paling mudah untuk mengurangkan perut bengkak ialah mengurangkan penggunaan alkohol.

5.Lemak   Di Kaki

Jenis lemak badan ini adalah biasa bagi wanita yang mengalami masalah sakit kaki atau lemak bertambah semasa mengandung.

Untuk mengelakkan ini, cuba berhenti makan apa-apa makanan masin. Makanan masin menyebabkan pengekalan cecair dalam badan anda.

6.Perut Besar Dengan Lemak Belakang Atas

Sebab utama di sebalik ini adalah kekurangan aktiviti fizikal. Latihan harian akan membantu mengawal paras gula darah anda.

Anda juga mesti cuba mengurangkan  makanan anda. Sekiranya anda mengambil lebih banyak kalori daripada membakar, lemak yang berlebihan akan membesar di bahagian perut dan bahagian atas.

Satu lagi tip berguna adalah untuk mendapatkan jumlah tidur yang mencukupi. Kurang tidur dapat menyebabkan perubahan dalam hormon anda yang dapat meningkatkan selera makan anda.

Selera makan yang meningkat boleh membawa kepada peningkatan berat badan, yang boleh menyebabkan lemak disimpan di dalam perut dan belakang.

Mempunyai diet yang terdiri daripada  makanan yang tinggi serat adalah penting. Ia boleh membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, diabetes dan strok.

Ia juga boleh membantu mengurangkan berat badan dan memperbaiki tona kulit . Untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat, anda perlu mengambil jumlah kalsium yang mencukupi. Kalsium juga membantu menghantar mesej melalui sistem saraf dan mengawal irama jantung

NEXT PAGE>>>>>>CARA KURUSKAN BADAN LEPAS BERSALIN

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge