APA ITU PERIMENOPAUSE ?

Sebagai seorang wanita sudah tentu kita ingin sentiasa cantik ,menarik tertarik untuk suami dan juga untuk kepuasan diri sendiri.Apabila sampai satu tahap, segala kecantikan luaran dan dalaman seseorang mula menurun akibat proses penuaan.
Begitu juga dengan saya.Apabila usia menjangkau 40 an.Proses penuaan mula berlaku dengan lebih pantas dan sangat ketara sekali.Kulit mula kendur dan berkedut,jeragat mula hadir tanpa mahu berhenti dan yang paling menakutkan sekali ialah apabila haid langsung tidak hadir selama hampir setahun.
premenopuse
Mungkin juga ada dikalangan wanita yang haidnya mula tidak teratur.Pernah dengar tentang perimenopause?
Perimenopause adalah satu fasa dalam kehidupan wanita .Ia berlaku beberapa tahun sebelum menopause sebenar.Ketika premenopause, kelenjar ovari akan kurang berfungsi dan tidak mengeluarkan hormon estrogen dengan secukupnya.Tetapi ketika ini ovum wanita masih boleh dikeluarkan cuma tidakla seperti wanita 20an.
Bilakah perimenopuase ini bermula?
Jika anda berusia 40an maka anda harus bersedia untuk menempuhi perimenopause.Tetapi ada juga dikalangan wanita yang mengalami periminopause ketika berusia 30an. 
Apakah fasa perimenopause?
Ada dikalangan wanita yang mengalami perimenopause sehingga tempoh 10 tahun, ada yang hanya beberapa bulan,tetapi kebiasaanya wanita akan mengalaminya dalam tempoh purata 4 tahun.
Bagaimana nak kenalpasti adakah ia perimenopause?
Ikuti kisah selanjutnya disini.
Your trusted sid
suhaila abdul
010 879 8077

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge